miércoles, 19 de mayo de 2010

Dissabte 29 de maig, 18:00, Plaça de l’Ajuntament de Sueca

El Xúquer ha estat sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per als habitants de la Ribera i per a tots els valencians i valencianes. Durant dècades ha alimentat una agricultura llegendària d'horts, arrossars i tarongerars i ha mantingut l'Albufera sana i plena de vida. I després de tot açò, encara arribava a Cullera viu i amb força, fertilitzant la mar i renovant la sorra de les platges. Al voltant d’aquesta riquesa s’ha creat la nostra societat. Per tot això el riu és part del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història.
El 2005, ens manifestàrem contra el transvasament projectat des de Cortes de Pallàs i aconseguírem un canvi substancial en el projecte, i el compromis de destinar l'aigua trasvassada a l'agricultura del Vinalopó i la recuperació dels seus aqüífers. Ara, cinc anys després, el Xúquer, l’Albufera i la seua conca estan de nou en perill, ja que es preten canviar eixe compromis i destinar l'aigua a l'especulació urbanística i el negoci d'uns pocs.
La falta de voluntat política, tant del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana, per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls, posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur. Les abundants, però puntuals, precipitacions produïdes aquests darrers mesos no poden fer-nos
oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.
- Volem beure aigua sense nitrats, garantint l’abastiment dels pobles de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millor qualitat.
- Que en cap cas l’aigua transferida del Xúquer al Vinalopó es destine a l’especulació urbanística, respectant els acords que la destinen a usos agrícoles i a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats.
- Acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental que esgota el riu i el deixa sense cabal.
- Per un nou Pla de Conca. Cabals ecològics, ja! Desbloquejar, de manera urgent, l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua.
- Compliment del Pla de Recuperació del Xúquer, aprovat el 2008.
- Defensa dels regadius tradicionals i d’una agricultura sostenible.
Els ciutadans i ciutadanes de la Ribera, de les comarques veïnes i de tot el País hem d’alçar-nos per a defensar el nostre futur. Hem d’evitar la mort del Xúquer, que seria també la mort de l'Albufera i dels nostres paisatges tradicionals.

Per la nostra terra! Pel Xúquer, l’Albufera i els aqüífers!
Al Xúquer no li sobra aigua! El riu és nostre i el volem viu!
Acudeix! Dissabte 29 de maig, 18:00, Plaça de l’Ajuntament de Sueca

No hay comentarios:

Publicar un comentario