martes, 1 de junio de 2010

El refugi ...

Vàries persones m'han traslladat una lògica inquietud respecte del futur de la troballa (més bé caldria dir Re-troballa, ja que a lo vist permaneix a la memòria de molta gent) , i ahir aprofitant que hi havia comissió informativa, i alguns comentaris havien fet que el tema estaguera fresc i present ho vaig traslladar a la Comissió.
Ens han assegurat que van a conservar-lo, ficar vidre, una placa i il·luminar-ho per tal de mantindre'l en la memòria.
Espere que acompleixquen la paraula.
Un temor tinc: Han dit que ho han sol·licitat (paraula exacta de l'Alcalde "està demanat"), no se si això deixa la porta oberta a que diguen que els ho han denegat i assumpte tancat.

Espere que no, pq és una oportunitat històrica.

14 comentarios:

  1. Seria més interessant que apareguera l'arxiu municipal corresponent als anys 1931 a 1940, que estava inventariat a principis dels 80 i que contenien, sens dubte, la part més interessant,o almenys la més convulsa, de la història del poble. qui ens ha robat la nostra història?, apareixeran algun dia ?, perquè ho han fet?

    ResponderEliminar
  2. cap comentari, senyor Dasí ?

    ResponderEliminar
  3. Que mal acostumats vos tinc (em permets la gràcieta?). Sabeu que no m'amague de dir la meua opinió de res, i que pense que les nostres posicions en qualsevol órgan ha ser públic, ja que si tens la conciència tranquila no hi ha d'haver problema.
    Ara bé en aquest cas, si no havia dit res era simplement pq no conec res del tema. Per a mi aquestes línies són la primera notícia, i més que explicacions sols tinc preguntes. Quan van desapareixer o al menys quan es donaren compte? Quins són els documents desapareguts? Tots o alguns en concret?
    Sols puc dir alguna cosa òbvia, com que per suposat que és molt trist que això haja passat.
    Al voltant d'aquest assumpte, puc dir que em comunicaren el "Via Crucis" que va patir l'arxiu parroquial en el seu últim trasllat i immediatament vaig presentar una moció, que vos adjunte. Lamentablement el PP la va rebutjar, en poques paraules dient que això era cosa de l'esglèsia.

    MOCIÓ:
    La importància dels arxius parroquials, com a fons d’un patrimoni documental de gran importància, per seu valor històric i molt a sovint com a única font de documentació, és indubtable tant per a investigadors com per a la societat en general.
    D’aquest patrimoni, tot i ser de propietat i custodia privada, la seua conservació resulta d’indubtable interès públic, i en general no resulta gens estrany trobar referències a la falta d’inventaris o el mal estat de les mateixes.
    Coneixedors de que l’arxiu parroquial de La Pobla Llarga va patir durant la passada legislatura, amb el trasllat des de l’antiga Casa Abadia, episodis d’abandonament i que des de l’Alcaldia es va proporcionar una resposta tardana i que quan es va realitzar el trasllat per part dels serveis municipals, es va realitzar en condicions i formes bastant lamentables, considerem necessari una revisió de l‘inventari per tal de determinar l’estat actual del mateix.

    ACORDS PROPOSATS:
    PRIMER.- Iniciar les gestions oportunes per a la realització d’una nova revisió o actualització de l’inventari de l’arxiu parroquial.

    SEGON.- Com a part d’eixe treball d’actualització de l’inventari de l’arxiu, es realitze també la digitalització de la documentació més antiga i de més difícil conservació, per tal d’un millor accés a la mateixa sense deteriorament.

    ResponderEliminar
  4. Calma, al menys parcialment, la teua curiositat?
    Si vols fer-me arrivar més informació, recorda que també tens disponible el nostre mail. eupvlapobla@ya.com

    ResponderEliminar
  5. Jo em vaig assabentar llegint el llibre de Josep Lluís Navarro, =La Pobla llarga Introducció a la seua história= , que encara que és un poc tendenciós (opinió), és, sens dubte, el millor treball que jo he pogut llegir sobre la història del nostre poble.
    En la pàgina 373, parlant de l'arxiu municipal posa textualment: "Cal assenyalar que han desaparegut diversos llibres d'actes i un cert nombre de documentació del periode 1932-1940 documents tots inventariats a principis dels anys 80"
    Em vaig quedar molt sorprès quan ho vaig llegir i més sorprès encara que cap dels historiadors locals ni ningú diga res, ni un comentari, ni un article en el programa de festes, res. Això si que seria un re-trobament, no?.
    També hi ha un capítol molt interessant dedicat a l'arxiu parroquial.

    ResponderEliminar
  6. Tinc el llibre a les meues mans, i efectivament és així. Jo l'he llegit el llibre, però quan ho vaig llegir no em va cridar l'atenció. No em vaig adonar del detall que diu, respecte de que estava inventariat al 80. Pensava que no era extrany que haguera passat en altra època. Greu error, el meu.
    Per cert, que vols dir amb això de tendenciós?

    ResponderEliminar
  7. tendenciós: Que presenta o manifesta alguna cosa parcialment, obeint a certes tendències, idees, etc.
    (per això he dit que és la meva opinió).
    Però el tema de fons és l'expoli que ha patit l'arxiu municipal, en plena democràcia, increible!

    ResponderEliminar
  8. Home! Ja sé que vol dir tendenciós. El que volia saber és quina inclinació li atribueixes.
    Pq? Per vore si és coincident amb alguna altra opinió, que en el seu moment em feren arribar

    ResponderEliminar
  9. En quant a l'expoli, és evident que la custòdia no ha estat massa eficient.

    ResponderEliminar
  10. tAN SOLS ES DIU QUE ESTÀ INVENTARIAT A PRINCIPI DELS 80 I "DESAPAREGUT" COM A MOLT TARD A GENER DE 2003, DATA EN LA QUE ES FIRMA I TANCA EL LLIBRE. PER CERT, QUI GOVERNABA A GENER DE 2003 AL POBLE? QUI ERA LA PERSONA ENCARREGADA DE LA CUSTODIA I ARXIU DELS DOCUMENTS? QUE RODEN CAPS!!! QUE JA TINGUEM PROU DESAPARICIONS MISTERIOSES
    FIRMAT EL DE LA CONTRARREFORMA, UHI PERDÓ, EL DE LA CONTRA PLATAFORMA

    ResponderEliminar
  11. Des de els 80 fins a 2003 són uns 20 anys on es deu d'investigar qui estava encarregat de la seva custòdia i qui tenia accés i ,en conseqüència sancionar com corresponga, i ja posats: per qué no recopilar i comprobar tota la documentació que hi ha en poder/custòdia de l'ajuntament des de 1931 fins l'actualitat aprofitant que "La Dipu te Beca" i que hi han més treballadors dels habituals a l'Ajuntament?

    ResponderEliminar
  12. Si sabem que la desaparició està entre principi dels 80 fins a 2.003, com bé diu Lore són més de vint anys en els quals hi hauria que investigar. En tot cas, en 2.003, gràcies al treball del llibre, sabem que ja havia desaparegut.
    Supose que saps qui governava al gener de 2.003.

    ResponderEliminar
  13. La poma podrida podrís a la resta, on estiga (funcionari, polític) hi ha que tirar-la al fem (que l'ajuntament i el consorci ja s'encarregaran de reciclar jejeje)... I continue demanant un arxiu actualitzar del patrimoni cultural d'aquest poble.
    De totes formes s'ha comprobat el fet de que l'autor del llibre diga que està desaparegut? no siga que estiga perdut, se l'informara malament, estiga en un altre lloc... no sé qualsevol alteració anòmala sense mala fe.

    ResponderEliminar
  14. També podria ser, però el cert es que si l'autor diu que esta desaparegut, segur que està més que comprobat.
    El que no podem saber, com bé dius, és la causa intencionada o no.

    ResponderEliminar