viernes, 6 de marzo de 2015

Sobre la teua factura de la llum

Aquesta no és una entrada de les habituals. Si espereu que vos parle de com les elèctriques tracten de manipular el mercat per al seu benefici, doncs no aniré per ahí, que podria, podria.
La meua idea és explicar una situació que fa mesos varem apreciar al rebut i que pot ser t'afecte, especialment si es suposa que en el seu moment signares una autorització per a que canviaren la periodicitat en que et fan la facturació.
Eixa és la teoria, perquè realment és molt probable que signares, entre altres coses, un canvi de l'empresa que et factura en última instància.
Si fora així, tot i que les factures pertanyen al mateix grup empresarial IBERDROLA, haurà passat de facturar-te IBERDROLA COMERCIALIZACIÓN DE ÚLTIMO RECURSO a fer-ho IBERDROLA CLIENTES, i aleshores fes-t'ho mirar, que pot ser estàs fotut.

Ho pots vore al logo superior de la factura ... consultant les factures que tingues d'abans de signar i les d'ara. 


El problema és que aquestes dos companyies facturen la llum a preus diferents, i diria jo sensiblement diferents, al menys fins al dia de hui. 
A IBERDROLA CLIENTES t'hauran introduït uns quants euros per un servei d'urgències i pot ser també un segur (depen del que signares), i el preu del lloguer d'aparells que t'apliquen és lleugerament més econòmic, però això són minúcies insignificants.
El "chichi", la part grossa és el preu del KWh consumit, i la diferència és monumental.

He agarrat una factura que m'han deixat, per import de 344,91 € facturada per IBERDROLA CLIENTES i he aplicat els preus i la tarifació de IBERDROLA COMERCIALIZACIÓN, i  s'hagueren pagat 284,79 € per la mateixa factura. La diferència són 60,12 €.  

Com dic el motiu essencial és el preu que a l'última facturació, a IBERDROLA COMERCIALIZACIÓN és de 0,124265 €/KWh (obtés de sumar dos conceptes separats, peatge accés energia i cost energia) front als 0,157 i pico (depen del tram oscil·la un poc) d'IBERDROLA CLIENTES.

Multiplica els KWh que has consumit per aquestes xifres i apreciaràs la diferència.

A TENIR EN COMPTE:
Aquest estiu, amb l'estimable col·laboració del veïnat, varem apreciar aquestes diferències, i l'explicació que alguns d'ells obtingueren al demanar explicacions a l'empresa, és que un d'ells és un preu variable, en funció del mercat, i l'altre és un preu estable acordat.
Certament el preu amb el nou sistema de tarifació és variable, però l'afirmació de la suposada estabilitat de l'altra opció, jo no la tinc comprovada. En tot cas pareix que la pagues ben pagada. 

Vostra és la decisió, mireu-s'ho, i que no vos prenguen el pèl. Jo estic amb la comercialitzadora d'últim recurs, senzillament mai he canviat. Crec que amb això he estalviat prou fins ara, però certament cal estar alerta.

No sóc un expert consultor energètic, però no cal ser-ho per a analitzar les dades i fer uns quants càlculs. Si teniu algun dubte amb el que he dit, tractaré d'aclarir-vos ho. Feu-me arribar el dubte.
He pensat que compartir aquestes coses a les xarxes socials, podria resultar-vos útil, molt més que quan comparteixca la primera bunyolada fallera.  
Per suposat jo també espere les vostres reflexions.

1 comentario:

  1. Acabe de fer una correcció al càlcul. La diferència de l'import de la factura d'exemple tenia un error. AL passar-ho a una fulla de càlcul me'n he adonat, no passa dels 100€ com jo pensava. Tot i això continua sent molt notable i és per a fer-s'ho mirar.

    ResponderEliminar