martes, 27 de mayo de 2014

La retirada del tsunami bipartidista

En primer lloc expressar la satisfacció pel resultat que ens heu donat. Feia temps que no vivia una satisfacció similar i he de donar les gràcies a totes les persones que ahir ens van donar el seu suport.
També vull agrair el treball de les companyes i companys que exerciren d'apoderats i interventors, i a la resta de membres del col·lectiu que sempre tens a la mà quan cal arrimar el muscle.

Jo no estic mai content del tot, i ahir no era una excepció. En part supose que és el meu caràcter, i per altra part algun incident que es va produir (ja en parlarem si cal) m'havia tret de la lògica matemàtica del moment.
Ja a casa, amb el temps i veient la sorprenent evolució de la nit electoral i podent comparar el resultat de fa cinc anys, vaig entendre que havia passat alguna cosa grossa.

Al poble, la rebolcada electoral a la dreta ha estat impressionant. El PSOE obté una victòria pírrica.  

                                  Europees 2.009    Europees 2.104
PP ............................    1.194                     544
PSOE ......................       939                      593
EUPV .....................        122                      345
Bloc/Primavera ........          31                      336

Podemos .................           -                        110
UPyD ......................          13                      104

El PP ha perdut més de la meitat dels vots. El PSOE més de la tercera part, i finalment l'abstenciò pràcticament ha estat la mateixa que al 2.009 (35%).

El missatge de canvi sembla evident. Allò que Llamazares bateja com a un tsunami bipartidista que ens va atropellar, ha començat la retirada, i després de la retirada pot acabar deixant un panorama desolador, especialment en termes de desafecció política.

Tot i que és temptador, que ningú faça núm per a unes hipotètiques eleccions municipals. Conclusions sí, per suposat. Hem pujat molt considerablement. Continuem en la línia de donar percentatges d'EUPV per dalt de la mitjana de l'estat (9,99%), del País Valencià (10,35%) i de la província (11,22%).
Nosaltres arribem al 15,42% i tornem a destacar a la comarca. Orgullosos, satisfets, tot correcte. Però són unes eleccions europees, per a mi molt importants, però per a la majoria de la població, una oportunitat per a donar un toc d'atenció.

Hi ha moltes més lectures a fer i no les puc fer totes ací.

Queda per vore quants d'aquests vots han emigrat del bipartidisme, per a no tornar. Han donat el primer pas, i han obert els ulls a la resta de l'arc parlamentari. Dona la sensació que qualsevol nit pot eixir el sol.

Ahh!!! M'alegre del sorprenent resultat de Podemos. Crec que Pablo Iglesias ha mobilitzat una gent a la que encara no sabem arribar (o no podem), però amb els que sí podem (i no se si sabrem) col·laborar.

Per últim felicitar al PSOE per la victòria, i a Compromís pel seu increment.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario