sábado, 20 de mayo de 2017

I si no paguem ?

Amb aquesta entrada tanquem el cicle del pla d'ajust de moment, per que el problema persistirà.
Una vegada dit que els termes del Pla d'Ajust no són la solució, si no més bé una defunció, i explicat com hem arribat fins ací, queda plantejar alguna via alternativa.

El primer que cal dir és que NO tenim una formula màgica, lamentablement qualsevol opció alternativa planteja dificultats i suposaria diferents línies d'actuació.

1.- No paguem. Vaja! Prompte acaben aquests espavilats amb el problema, diran alguns. No, no, no es tracta de soltar un eslògan de tertúlia televisiva, que ací som seriosos i hem de conèixer les conseqüències que açò tindria.

L'Ajuntament havia de fer front a 580.000 € anuals per al préstec de proveïdors. Però aquest préstec està avalat per l'estat. Si nosaltres no paguem, paga l'estat. 
Mensualment l'estat abona uns 60.000 € a l'Ajuntament per la participació en els ingressos de l'estat, si no paguem l'estat s'ho compensa quedant-se una part d'eixe fons (30.000 € al mes) que en definitiva es com si pagara l'Ajuntament.
En resum que si no paguem, l'estat s'ho cobra a raó de 30.000 € mensuals, la qual cosa significa que en lloc dels 580.000 € a l'any, en realitat també pagaríem però 12 mesos x 30.000 = 360.000 €.

Podríem dir que així reduïm el pes anual al reduir la quota anual de 580.000 € a 360.000 €, però l'assumpte no acaba ací i entra en joc la famosa reforma constitucional del PP + PSOE, del 135 a l'última etapa de Zapatero, en que es consagrava la prioritat del deute per damunt de qualsevol cosa.

Això obliga a que com que hem pagat 360.000 €, quan en teoria teniem que fer front a 580.000 €, incloure al pressupost següent 220.000 € que t'has deixat pendent i per tant al pressupost disposes de 220.000 € menys per a l'any següent, i a més si no fas res diferent aniria augmentant anualment.

2.- El següent aspecte és generar recursos per paliar eixe deute. El punt 1, no és una formula definitiva. És una forma de guanyar temps sense anar al pla d'ajust de forma precipitada.
Una via disponible per a obtenir recursos és la venta urgent de patrimoni. L'Ajuntament disposa de solars tant en zona residencial, com industrial que no hi haurà més remei que tractar de vendre i compensar eixe deute. 
Existeix una valoració que parla d'un total aproximat de 600.000 €, però som conscients que eixe import no s'aconseguirà si es vol vendre.

3.- Però no tot és descartable al Pla d'ajust. Existeixen propostes d'estalvi que caldria portar a terme encara que no hagueren aprovat eixe pla, com per exemple l'estalvi d'energia elèctrica, la reducció del personal del departament d'urbanisme, la reducció en festes, en publicitat, i inclús estudiant-ho amb deteniment, el pas a la mancomunitat del servei de l'EPA.

En definitiva, estem parlant de reduir els pagaments recurrint als avals, generar més recursos amb la venta de patrimoni i explotant les parts positives del pla, però descartant mesures que deixarien la vida del poble tocada per sempre.

Una cosa tinc clara, no ens poden dir que tots faríem el mateix, per que no és cert. Si fora així, no caldria presentar-se a les eleccions.        

No hay comentarios:

Publicar un comentario